Groep 6/7/8

Juf Yvette (woe/do/vr)
IPC - Mythes en legendes
29 maart 2022

Ondertussen zijn wij alweer druk bezig met ons volgende thema van IPC.
We hebben het in dit thema over mythes en legendes.

We openden het thema met een spel op het plein. De kinderen moesten de juiste namen van de mythes en legendes bij de plaatsjes plakken.

De kinderen hebben in de afgelopen week verschillende culturele mythes onderzocht.
Zo weten we nu meer over de Griekse, Egyptische, Ierse, Japanse, Mesopotaanse, Romeinse, Schotse en Maya mythologie.

We gaan het binnenkort hebben over Nederlandse legendes en over de Chinese astrologie. Kortom... weer van alles te onderzoeken en te leren.

Vredespaleis
8 maart 2022

Vanmorgen hebben wij het Vredespaleis bezocht.
De kinderen hebben geleerd waarom we een Vredespaleis hebben en waarvoor deze dient. Juist is deze tijd is het fijn om met elkaar over vrede te praten.

Projectlessen
4 februari 2022

De afgelopen weken hebben de kinderen, i.h.k.v. het thema Hersenen, keihard gewerkt om hun eigen bordspel te ontwerpen dat de hersenen traint. Het samen maken van zo’n spel vergt creatief denken, goed samenwerken en veel doorzettingsvermogen. Bovendien vereist het goede planning en organisatie. Voor dat laatste hebben de kinderen kennis gemaakt met de scrum-methode: ze organiseerden hun taken met post-it’s op een groot vel papier en verschoven deze van de linkerkolom ‘te doen’ naar ‘bezig’ en als het klaar was naar de meest rechtse kolom ‘klaar’. Zo’n ‘scrum board’ geeft de kinderen en de leerkracht een heel goed overzicht van de voortgang. Je ziet precies wie waarmee bezig is, hoe ver je bent, wat er allemaal nog te doen is én wat ja allemaal al gedaan hebt! Het is handig bij het maken van een werkstuk, bij het plannen van je huiswerk en zelfs bij gewoon zelfstandig werken in de klas.

Gisteren hebben we het eerste prachtige, ingewikkelde en zeer goed doordachte bordspel met de hele groep getest. Ik ben supertrots op het resultaat, maar vooral ook op hun enorme inzet en doorzettingsvermogen. Dinsdag gaan we de andere spellen uittesten. Ik kan niet wachten!

Ook zijn we intussen begonnen met het thema Programmeren. We zijn ‘unplugged’ begonnen: de kinderen hebben eerst de ‘robotjuf’ geprobeerd te programmeren. Daarna hebben de kinderen de eerste stappen gezet met de programmeertaal Scratch. Het doel van dit programma is om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de basisprincipes van het programmeren. Ook hebben de kinderen zelf moeten uitvinden hoe Makey Makey werkt, een uitvinderskit voor de 21e eeuw. Je kunt er alledaagse dingen mee in 'touchpads' veranderen en op je computer aansluiten. De kinderen waren razend enthousiast!

IPC
27 januari 2022

Vorige week zijn we gestart met het nieuwe IPC-thema: De wijde wereld.

Als startpunt hebben wij, op het plein met groep 7, 8 en 6-7-8, Levend Kolonisten van Catan gespeeld. De groepen waren in kleinere groepjes verdeeld. In deze groepjes moesten zij op een strategische manier aan zoveel mogelijk grondstofkaartjes en geld zien te komen om zoveel mogelijk straten, dorpen, steden, metropolen, kerken en/of kathedralen te bouwen.
De kinderen hebben ruim een uur lang over het plein gerend naar de verschillende posten om goede deals te sluiten en om hun gebied zo groot mogelijk te maken.
Na het spel hebben we in de klas een woordweb gemaakt. In dit woordweb staan allerlei woorden waaraan de kinderen denken bij het thema: De wijde wereld
In dit thema leren de kinderen het volgende:

• We gaan het hebben over wereldwijde voedselherkomst
  • We gaan het hebben over toeristisch trekpleister overal op de wereld.
  • Ze komen te weten hoe het handelen over de eeuwen heen is gegaan.
  • We gaan debatteren over invloed van fastfood
  • En we gaan het hebben over cultureel amusement.